کفپوش پلی یورتان چیست؟
کفپوش پلی یورتان نوعی پوشش است که از مواد پلی یورتان ساخته میشود. پلییورتان یک پلیمر انعطافپذیر و مقاوم است که از واکنش ایزوسیاناتها با الکلها به دست میآید. این نوع کفپوش به دلیل ویژگیهای زیبایی، مقاومت، انعطافپذیری و دوام بالا در صنعت ساختمان و دیگر صنایع متنوعی به کار میرود.
اجزای سازنده کفپوش پلی یورتان
کفپوش پلی یورتان از ترکیب موادی تشکیل شده است که در فرآیند تولید به یکدیگر افزوده میشوند. این اجزا معمولاً شامل رزین، پرکن یا فیلر، حلال ها، افزودنی ها، رنگدانه ها یا پیگمنت است.
رزین (Rezins, binders)
رزینها اصلیترین جز پوشش به شمار میروند. این مواد نقش محمل اصلی را بر عهده داشته و اجزای دیگر رنگ را در کنار یکدیگر نگه میدارند. همچنین تامین کننده اصلی چسبندگی پوشش به زیرآیند، مقاومت مکانیکی و شیمیایی پوشش هستند.
پرکن یا فیلر (Filers)
پرکنها مواد پودری هستند که وظیفه تامین بخشی از خواص مکانیکی پوشش را برعهده دارند. همچنین با استفاده از این مواد میتوان گرانروی (Viscosity) و چگالی (Density) رنگ را تنظیم کرد. کلسیم کربنات، باریم سولفات و تالک از جمله پرکاربردترین پرکنها در صنایع پوشش هستند.
حلال ها (Solvents)
حلالها به منظور پراکندهسازی بهتر اجزای جامد در رزین و همچنین تنظیم گرانروی پوشش و رنگ به آن اضافه میشوند. تولوئن، متیل استات و زایلن از جمله پرکاربردترین حلالها در صنعت رنگ و پوشش هستند.
افزودنی ها (Additives)
افزودنیها موادی هستند که برای اصلاح خواص پوشش به آن اضافه میشوند. این مواد قیمت بالایی داشته و در مقادیر کم در فرمولاسیون رنگ مورد استفاده قرار میگیرند. بهبود دهندههای رئولوژیکی، ضد کفها و دیسپرس کنندهها از جمله افزودنیهای پرکاربرد در صنعت پوشش و رنگ به شمار میروند.
رنگدانه ها (Pigments)
رنگدانهها پودرهای رنگی هستند که وظیفه ایجاد فام (Hue) در پوشش را برعهده دارند. برخی رنگدانهها علاوه بر ایجاد فام، نقش محافظتی نیز از خود نشان میدهند. رنگدانه اکسید آهن و روی از این جمله هستند. مجموعهای از کدهای بینالمللیی رنگ به نام Ral وجود دارد.
نکته بسیار مهم در این بخش این است که براساس نوع کاربرد کفپوش پلی یورتان، میتوان رنگدانه را از اجزای سازنده کفپوش پلی یورتان حذف کرد.
کاربرد کفپوش پلی یورتان
در زیر تعدادی از کاربردهای این نوع پوشش را بررسی میکنیم:
صنعت ساختمان
- کاربرد گسترده در فضاهای داخلی ساختمانها مانند دفاتر، هتلها، بانکها، و فضاهای تجاری.
- استفاده در محیطهای خاص مانند اتاقهای عمل در بیمارستانها یا آزمایشگاهها به دلیل مقاومت در برابر ضدعفونی و سادگی در نظافت.
صنایع تولیدی
- کفپوش پلی یورتان به دلیل مقاومت در برابر سایش و شکستن، در محیطهای تولیدی و کارگاههای صنعتی کاربرد دارد.
- به دلیل مقاومت کفپوش های پلی یورتان در برابر مواد شیمیایی، معمولاً مورد توجه در کارخانهها و واحدهای صنعتی قرار میگیرد.
ورزش و فضاهای ورزشی
- استفاده در سالنها و زمینهای ورزشی به دلیل جذب ضربات و ارتعاشات کم و دوام بالا.
- مورد استفاده در زمینهای تنیس، بسکتبال، ورزشگاهها و باشگاههای ورزشی.
حمل و نقل
- استفاده در وسایل نقلیه مانند اتوبوسها، قطارها، هواپیماها و کشتیها به عنوان کفپوش داخلی به دلیل سبکی و مقاومت در برابر فشارهای مکرر.
ساختوساز و تزئینات داخلی
- استفاده در دیوارها و سقفها به عنوان رنگ و کفپوش داخلی در طراحی و تزئینات داخلی.
محیطهای خاص
- کفپوش پلی یورتان مقاومت بالایی در برابر آب، رطوبت و شرایط محیطی حاکم دارد؛ بنابراین، در محیطهای خاصی مانند استخرها، ایستگاههای تقاضای بالا، و محیطهای با آب و هوای خاص مورد استفاده قرار میگیرد.
کفپوش پلی یورتان به دلیل ویژگیهای فراوانی که شامل مقاومت، دوام، زیبایی، و انعطافپذیری است، در انواع زیادی از محیطها و صنایع مورد استفاده قرار میگیرد.
مزایای کفپوش پلی یورتان
استفاده راحت و خشک شدن سریع
خشک شدن سریع پوشش پلی اورتان یکی از مزایای مهم این نوع کفپوش است و موجب صرفهجویی در زمان میشود. کفپوش پلی اورتان، مانند اپوکسی به راحتی روی سطح اعمال میشود؛ اما پلی اورتان سریعتر از اپوکسی خشک و آماده استفاده میشود.
مقاومت در برابر آب و مواد شیمیایی
پوشش پلی یورتان در برابر اکثر ترکیبات شیمیایی، مقاوم است. همچنین، نوع پایه روغن این پوشش نیز مقاومت مناسبی در برابر آب، بخار و رطوبت دارد. باید توجه داشته باشید که کفپوش پلییورتان پایه آب برای محیط های مرطوب و فضای باز مناسب نیست؛ زیرا هیچ گونه مقاومتی در برابر آب و رطوبت ندارد.
دوام بالا
کفپوش پلی اورتان پس از خشک شدن به یک لایه سخت و محکم تبدیل میشود که سطح زیرین خود را از سایش، خراش و آسیبهای دیگر محافظت میکند. این پوشش در مقایسه با کفپوش های مشابه خود از دوام بالاتری برخوردار است.
ظاهر جذاب
کفپوش پلییورتان، به هر دو شکل مات و براق، پوششی بیعیب و نقص ایجاد کرده و از رنگ و سطح زیرین خود محافظت میکند.
مقاومت در برابر شرایط محیطی و اشعه فرابنفش
پلی یورتان یکی از مقاوم ترین مواد در تمام شرایط سخت محیطی است. این ماده در برابر اشعه فرابنفش خورشید نیز بسیار مقاوم است. همچنین پوشش پلی اورتان در طیف وسیعی از دماها نیز پایداری حرارتی دارد.
معایب کفپوش پلی یورتان
کفپوش پلی اورتان کاربردهای مثبت زیادی داشته و برای مصارف مختلفی در زندگی ما استفاده میشود؛ اما معایبی نیز دارد، رایج ترین آن عبارت است از:
انتشار مواد سمی
بخاراتی که در زمان استفاده و اعمال پلیاورتان از آن ساطع میشود، ریهها، چشمها و پوست را دچار مشکل میکند. همچنین، ممکن است واکنشهای آلرژیک (پوستی یا تنفسی) ایجاد کند. بوی حاصل از این بخارات نیز آزاردهنده است. به همین دلیل هنگام کار با رنگ و پوشش پلیاورتان باید از تجهیزات حفاظتی برای کاهش اثرات مضر آن استفاده کنید. این تجهیزات شامل لباس کار، دستکش، عینک محافظ و ماسکهای تنفسی هستند.
هزینه
هزینه ی این کفپوش نیز نسبت به کفپوش های دیگر بالاست و این مورد می تواند به عنوان یکی از معایب کفپوش پلی یورتان در نظر گرفته شود. هرچند باید این نکته را بخاطر داشته باشیم که با پرداخت هزینه ی بیشتر، از مزایای زیادی برخوردار خواهیم بود.