بلاگ کمیسان

آشنایی با ایزوسیانات آروماتیک و خواص آن

ایزوسیانات آروماتیک

فهرست مطالب

دی ‏ایزوسیانات آروماتیک یک نوع ترکیب شیمیایی است که اکثرا تشکیل دهنده ‏ی اصلی ماده‏ های دیگر اعم از پلی‏ یورتان‏ ها بوده است. این ایزوسیانات به تنهایی مورد استفاده قرار نمی ‏گیرد و با دیگر مواد ترکیب می‏ شود، با این حال دارای ویژگی‏ های منحصر به فردی است که باعث شده در صنایع مختلف از آن استفاده شود.

در این مقاله مروری بر ایزوسیانات ‏ها کرده و ایزوسیانات آروماتیک و ویژگی ‏های آن را در دنیای شیمی آلی را مطالعه می ‏کنید.

دی ایزوسیانات آروماتیک چیست؟

ایزوسیانات ‏های آروماتیک (Aromatic Isocyanates) ترکیبات شیمیایی هستند که از گروه ‏های ایزوسیانات (NCO) و یک حلقه هیدروکربن آروماتیک تشکیل می ‏شوند. این ترکیب به طور اصلی از واکنش بیست یک آروماتیک و کربنات دی‏متیل یا دی ‏اکسید کربن تولید می‏ شود.

انواع ایزوسیانات ‏ها

ایزوسیانات ‏ها خانواده‏ ای از مواد شیمیایی با وزن مولکولی کم هستند، این ماده با ترکیبات حاوی گروه ‏های الکلی (هیدروکسیل) واکنش نشان می‏ دهد. انواع ایزوسیانات ‏ها به دو بخش اصلی تقسیم می‏ شوند:

ایزوسیانات آلیفاتیک (ADI) یکی از انواع ایزوسیانات ها و نوعی مواد شیمیایی واسطه هستند که در تشکیل محصولاتی همچون الاستومر‏ها، درزگیر‏ها، چسب‏ ها و غیره کمک می ‏کنند. این ماده در مقادیر کمتری نسبت به دی ‏ایزوسیانات آروماتیک به کار می ‏رود.

ایزوسیانات آلیفاتیک مقاومت نسبتا خوبی در مقابل مواد شیمیایی و سایش دارند؛ همچنین آن‏ها ویژگی ‏های مقاومت در برابر آب و هوا، حفظ براقیت و جلوگیری از زرد شدن را دارند. ADI می‏تواند با رزین ‏های دیگر واکنش نشان دهد تا پلیمر ‏هایی پراکنده در آب یا حلال تشکیل دهد که بتواند در محصولاتی مثل پوشش ‏های چوبی گزینه مناسبی باشد.

ایزوسیانات های آلیفاتیک دارای انواع مختلفی هستند که از رایج ترین آن ها می توان به موارد زیر اشاره کرد.

 

دی ‏ایزوسیانات آروماتیک:

ایزوسیانات ‏های آروماتیک از حلقه ‏های آروماتیک تشکیل شده‏ اند و در کاربرد هایی که نیاز به مقاومت در مقابل اشعه ماوراء بنفش و ماندگاری رنگ است، مناسب نیستند. در ساختار این ماده گروه هیدروکسیل روی پی ال‏ ها واکنش داده و پلی یورتان را تشکیل می دهند.

 اکثر کاربرد دی ‏ایزوسیانات آروماتیک در صنایع پلی ‏یورتان بوده است که شامل فوم پلی‏ یورتان، چسب پلی ‏یورتان، کاربرد ‏های داخل ساختمان و غیره است.

انواع ایزوسیانات آروماتیک

ایزوسیانات ‏های آروماتیک ترکیبات شیمیایی هستند که در ساختار آن‏ها پیوند ‏های دوگانه و حلقه ‏ای وجود دارد. ساختار منحصر به فرد این ماده موجب کاربرد ضروری آن در صنایع مختلف شده است؛ همچنین دی ‏ایزوسیانات آروماتیک دو زیر مجموعه اصلی و مهم دارد که عبارتند از:

TDI یا تولوئن دی ‏ایزوسیانات یا به عبارتی تی دی ای یک نوع ایزوسیانات معطر است که بسیار شفاف بوده و بوی تندی دارد؛ همچنین این ماده در آب نامحلول است و با حلال‏ های دیگر قابل اختلاط است. تولوئن دی‏ایزوسیانات، محرکی قوی و خوب برای قطره چشم، دستگاه گوارش و پوست بوده است اما با این حال مصرف آن از آن علائم پس از استفاده دارد.

انواع ایزوسیانات آروماتیک

متیلن‏ دی ‏فنیل ‏ایزوسیانات یا MDI (ام دی ای) متداول ‏ترین ایزوسیانات است که معمولا در چسب ‏های پلی یورتان به کار می ‏رود. MDI به عنوان یکی از مهم ‏ترین مواد اولیه در تولید پلی ‏یورتان شناخته می‎‏شود، این ماده معمولا به شکل مایع است و در دمای اتاق نگهداری می ‏شود.

متیلن ‏دی‏فنیل دی ‏ایزوسیانات در حلال‏ های آلی مثل اتیل استات حل می ‏شود اما با آب قابل حل شدن نیست. MDI به طور کلی در تولید فوم‏ ها، کفپوش ‏ها و مبلمان پلی ‏یورتان به کار می ‏رود.

خواص و ویژگی ‏های ایزوسیانات آروماتیک

ایزوسیانات ‏های آروماتیک مانند MDI یا TDI به دلیل خواص و ویژگی ‏های خاص خود در صنایع مختلف استفاده می ‏شوند. در ادامه ‏ی این مقاله به خواص مهم دی ‏ایزوسیانات آروماتیک می پردازیم.

پایداری شیمیایی:

پایداری بالا در ایزوسیانات‏ آروماتیک باعث شده تا این ماده در شرایط مختلف فشار و دما، تجزیه نشود و ظاهر خود را از دست ندهد. این ویژگی موجب استفاده گسترده آن در صنایعی مثل پوشش‏ ها و کفپوش ‏ها شده است.

مکانیکی:

دی ‏ایزوسیانات آروماتیک دارای ویژگی کششی، مقاومت کششی و انعطاف پذیری بالا است، پلیمر‏ های تشکیل دهنده در ایزوسیانات ‏ها موجب وجود این خاصیت در ماده شده اند و این خواص از این ماده به درون ماده‏ی پلی‏ یورتان می ‏رود.

واکنش پذیری:

ایزوسیانات آروماتیک واکنش پذیری با مواد دیگر دارند، این واکنش پذیری موجب پیوند‏های قوی ایزوسیانات ‏ها با الکل‏ ها و آمین‏ ها شده است. واکنش پذیری ایزوسیانات آروماتیک باعث شده تا در تولیدات پلیمر‏های پلی ‏یورتان و ترکیبات دیگر به کار برود.

کاربرد ایزوسیانات آروماتیک

دی ایزوسیانات آروماتیک مواد شیمیایی واسطه ‏ای است که اکثرا در تولیدات محصولات پلی‏ یورتان، پوشش ‏ها و چسب‏ ها استفاده می ‏شود. این ماده برای مصرف مستقیم فروخته نمی ‏شود و تنها به مشتریان صنعتی که برای ساخت رزین و منسوجات دیگر استفاده می ‏کنند، فروخته می ‏شود.

پلی ‏یورتان:

پلی ‏یورتان‏ ها از واکنش ایزوسیانات ‏هایی مثل MDI با پلی ال تشکیل می شوند، ایزوسیانات‏ ها مواد اولیه ‏ای هستند که تشکیل دهنده تمام محصولات پلی‏ یورتان‏ ها هستند. تقریبا اکثر پلی ‏یورتان ‏ها معطر و جامد هستند و این نشان دهنده به کار رفتن ایزوسیانات‏ هایی مثل آروماتیک در مواد تشکیل دهنده آن‏ها است.

📚 بیشتر بخوانید…       

 آشنایی با انواع پلی اورتان و کاربرد آن ها

وجود ایزوسیانات آروماتیک موجب ضخیم شدن و قوی شدن پلیمر شده اند تا در کاربرد ‏های مهمی مثل پوشش ‏ها گزینه مناسبی باشند.

ایزوسیانات آروماتیک چیست

الاستومر‏ ها:

دی ‏ایزوسیانات آروماتیک اغلب در کاربرد‏ های داخلی برای تولیدات پرایمر، الاستومر و فوم ‏ها استفاده می ‏شود. واکنش ایزوسیانات در الاستومر موجب به وجود آمدن خواصی مثل کاهش وزن و وجود مواد پر کننده شده است. در تولید زیره ‏های کفش و پوشاک الاستومر‏ های ایزوسیانات بسیار مناسب هستند.

عایق ‏ها:

ایزوسیانات آروماتیک در عایق ‏های حرارتی و صوتی نقش مهمی دارند. این عایق‏ ها از واکنش ایزوسیانات‏ ها با ترکیبات الکلی و هیدروکربنی تولید می شوند؛ این عایق‏ ها در ساختمان‏ سازی برای کف، سقف و دیوار‏ ها استفاده می ‏شوند. قابلیت مهم این عایق‏ ها کاهش صدا و نویز به درون ساختمان‏ ها است.

پزشکی:

دی ‏‏ایزوسیانات آروماتیک در تولیدات ابزار و تجهیزات پزشکی کاربرد گسترده ‏ای دارد. این ماده رایج ترین مواد به کار رفته در صنایع پزشکی است به ویژه MDI و TDI به دلیل خواص کششی و نقطه ذوب بالایی که دارند بسیار پر کاربرد هستند.

📚 بیشتر بخوانید…       

معایب ایزوسیانات آروماتیک

ایزوسیانات آروماتیک با کاربرد‏ها و ویژگی ‏های فراوانی که دارد، دارای معایب و چالش ‏هایی هم هست. ایزوسیانات ها به طور کلی برای سلامتی ضرر دارند، خاصیت بویایی این ماده برای دستگاه تنفسی و گوارشی مضر بوده و تماس مستقیم با این ماده ممکن است آلرژی زا باشد.

این نوع از ایزوسیانات قابل اشتعال بوده و امکان خطر آتش سوزی در محیط آزمایشگاهی را دارد. با رعایت نکات ایمنی و استفاده از تجهیزات محافظتی می‏ توان از معایب و مضرات ایزوسیانات آروماتیک تا حدی پیشگیری کرد.

مطالب مرتبط

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *