چسب پلی اورتان نوعی چسب همه کاره است که نقش مهمی در صنایع مختلف ایفا می کند. این چسب به دلیل خواص منحصر به فرد و ویژگی های متعدد در صنایع گوناگونی از جمله ساختمان، خودرو، کفش و … مورد استفاده قرار می گیرد. در ادامه این مقاله از شرکت کمیسان به اینکه چسب پلی اورتان یا پی یو چیست و چه کاربردهایی دارد، می پردازیم.
چسب پلی اورتان (PU) چیست؟
چسب های پی یو، چسب های بسیار متنوع و پرکاربرد هستند که از ترکیبات پلی ال ها و ایزوسیانات ها تولید میشوند. این چسب از یک پلیمر یا مولکول زنجیره ای بلند ساخته می شود و به دلیل ویژگی های منحصر به فرد خود، در کاربردهای گسترده ای مورد استفاده قرار می گیرد. برخی از چسب های پلی یورتان انعطاف پذیر و لاستیکی هستند، در حالی که برخی دیگر مقاوم و سخت مانند اپوکسی هستند.
📚 بیشتر بخوانید…
ویژگی ها و خواص پلی اورتان
چسبهای پلی یورتان به دلیل پیوند های هیدروژنی قوی دارای انعطاف پذیری بالا هستند که در بسیاری از صنایع به عنوان ماده اتصال دهنده حیاتی شناخته می شوند. در ادامه به چند نوع از ویژگی ها و خواص پلی اورتان اشاره می کنیم:
مقاومت شیمیایی پلی اورتان
چسب پی یو در مقایسه با چسب های سنتی، در برابر آب، حلال ها، روغن ها و سایر مواد شیمیایی مقاومت بیشتری دارند. علاوه بر آن، در مقابل اشعه UV مقاومت بالایی را ارائه می دهد.
مقاومت حرارتی پلی اورتان
خواص مقاومت حرارتی به چسب این اجازه را می دهد که بدون محدودیت در دما های بالا و پایین بدون تغییر در حالت ماده خود، از آن استفاده شود.
چسبندگی بالا چسب پلی اورتان
ظرفیت چسبندگی بالا چسب پلی یورتان (PU) باعث کاربرد آن در انواع بسیاری از سطح ها مانند فلزات، چوب، پلاستیک، سرامیک و … شده است. ساختار مولکولی این چسب امکان ایجاد پیوند های قوی با بسترهای مختلف را فراهم می کند که برای تضمین دوام چسبندگی بسیار مهم است.
کاربرد چسب پی یو
چسب پلی اورتان به دلیل ویژگی های منحصر به فرد خود، در صنایع مختلف کاربرد های بسیاری دارد. در ادامه به بررسی کاربرد چسب پلی یورتان در صنایع مختلف می پردازیم:
چسب پی یو در صنعت کفش
چسب پلی یورتان به طور خاص و گسترده ای در صنعت کفش استفاده می شوند. از این ماده برای چسباندن زیره به رویه کفش استفاده می شود که موجب چسبندگی قوی بین دو قسمت کفش شده و خواص ضد آب دارد. به این چسب، چسب کفاشی هم می گویند که برای تعمیر کفش های آسیب دیده و اتصال مجدد قطعات استفاده می شود.
📚 بیشتر بخوانید…
چسب پی یو در صنعت خودرو
از چسب PU برای اتصال قطعات خودرو مانند فریم ها و پنل ها استفاده می شود. همچنین این چسب برای تعمیرات داخلی و خارجی خودرو ها، مانند اتصال قطعات پلاستیکی بسیار مناسب است. خاصیت مقاومت شیمیایی این چسب از قطعات خودرو در برابر نفوذ آب، روغن، سوخت ها و مواد شیمیایی دیگر جلوگیری می کند.

چسب پی یو در صنعت ساختمان سازی
چسب پلی یورتان یک گزینه مناسب برای اتصال مصالح ساختمانی مانند چوب و بتن است و همچنین در نصب کاشی و سرامیک ها و تعمیرات ساختمانی مانند پر کردن شکاف ها و درز ها بسیار مناسب است.
📚 بیشتر بخوانید…
۰ تا ۱۰۰ کاربرد پلی یورتان در ساختمان سازی
انواع چسب پلی اورتان (PU)
پلی اورتان می تواند به صورت مایع یا جامد عرضه شود و بسته به ترکیبات شیمیایی و فرمولاسیون آن، انواع مختلفی از چسب ها را شامل می شود. در ادامه به انواع چسب پلی اورتان اشاره می کنیم:
چسب پلی اورتان یک جزئی
چسب های یک جزئی نیازی به افزودن رزین یا سخت کننده ندارند و به تنهایی از بطری یا کارتریج استفاده می شوند. از این نوع چسب در انواع کاربرد های چوبی، فومی و عایق کاری استفاده می شود.
چسب پلی اورتان دو جزئی
این چسب شامل دو جزء جداگانه رزین و سخت کننده است که قبل از استفاده مخلوط می شوند. این نوع چسب پی یو مقاومت بالاتری دارند و برای کاربرد های صنعتی مانند کفپوش های چوبی مناسب هستند.

چسب پلی اورتان مذاب
چسب پلی اورتان مذاب یا PUR از دو جزء اصلی پلیمر پلی یورتان با گروه ایزوسیانات ساخته شده است. این نوع چسب به صورت جامد بوده و برای استفاده باید ذوب شود و چسب مذاب پی یو برای اتصال قطعات بزرگ و سنگین مانند خودرو و مبلمان مناسب است.
چسب پلی اورتان اسپری
چسب پلی اورتان اسپری به صورت اسپری بر روی سطح مورد نظر اعمال می شود که آن را برای سطح های بزرگتر مناسب می سازد. این نوع چسب پی یو برای چسباندن قطعات چوبی به یکدیگر استفاده می شود.

مزایای چسب پلی اورتان
چسب های پلی یورتان به عنوان یکی از پرکاربرد ترین و موثر ترین انواع چسب ها در صنایع شناخته می شوند. در ادامه این مطلب به چند نمونه از مزایای چسب پلی اورتان می پردازیم:
انعطاف پذیری چسب پلی اورتان
ویژگی انعطاف پذیری چسب PU در کاربرد هایی که مواد تحت بار های دینامیکی، انبساط حرارتی یا سایر تغییر شکل های مکانیکی است، بسیار مناسب است. چسب پی یو پس از خشک شدن انعطاف پذیری خود را از دست نمی دهد که یکی از مهم ترین مزیت های چسب پی یو است.
دوام بالا چسب پلی اورتان
چسب پلی یورتان پس از خشک شدن، پیوندی قوی ایجاد می کند که باعث استحکام و دوام بالای سطح شده است. اگر از این چسب به درستی نگهداری شود، دوام و مقاومت سطح آغشته به چسب بیشتر می شود.
مقاومت در برابر رطوبت چسب پلی اورتان
اکثر چسبهای PU در برابر آب مقاوم هستند و از نفوذ رطوبت جلوگیری می کنند. این ویژگی باعث شده تا در طیف گسترده ای از کاربرد ها و در محیط های مختلف با شرایط جوی متفاوت از این چسب استفاده شود.
معایب چسب PU
با وجود مزایای زیاد چسب های پی یو، این نوع چسب دارای معایب و محدودیت هایی است که باید به آن توجه کرد. در ادامه به برخی از معایب چسب PU اشاره می کنیم:
- چسب پلی اورتان به دلیل اینکه برای سخت شدن نیاز به رطوبت دارد، در مناطق خشک زمان بیشتری برای خشک شدن لازم دارد.
- چسب پی یو شامل مواد سرطان زایی است که هنگام استفاده از آن باید از تهویه مناسب و لوازم مورد نیاز مانند دستکش استفاده شود.
- برخی از چسب های پلی یورتان چسبندگی کمتری نسبت به سایر چسب ها مانند اپوکسی دارند. باید از چسبندگی نوع چسبی که استفاده می کنید، اطمینان حاصل کنید.
قیمت چسب پلی اورتان
چسب پلی اورتان با توجه به برند، نوع چسب، حجم و رنگ آن قیمت متغیری دارد که چسب های یک جزئی معمولا ارزان تر از چسب های دو جزئی هستند. چسب PU با قیمت های متفاوت از ۲۰۰ هزار تومان به بالا موجود است که می توانید با توجه به نیاز خود آن را از فروشگاه های مختلف تهیه کنید.
سوالات متداول
چسبهای پی یو از یک پلیمر یا مولکول زنجیره ای بلند تولید می شوند و در صنایع مختلفی از جمله ساختمان سازی، خودرو، کفش و … کاربرد دارند.
چسب پی یو دارای خواص و ویژگی های متعددی از جمله مقاومت شیمیایی، مقاومت حرارتی، چسبندگی بالا و … است.
چسب پلی یورتان به دلیل پیوند های قوی و انعطاف بالای خود دارای انواع مختلفی مانند چسب پلی یورتان یک جزئی، دو جزئی، مذاب، اسپری و … است.
چسب پلی اورتان به عنوان یکی از پرکاربردترین و موثر ترین چسب ها دارای مزایایی مانند انعطاف پذیری، دوام بالا و مقاومت بالا در برابر رطوبت است.
چسب PU دارای معایب و محدودیت هایی مانند سمی بودن، زمان طولانی همگام خشک شدن، چسبندگی کم و … است که باید به آن توجه کرد.