چسب ها به عنوان مواد اتصال دهنده، نقش مهمی در صنایع مختلف ایفا می کنند. دو نوع رایج چسب ها در صنایع، چسب پلی یورتان و چسب آکواریوم هستند. هر دو چسب دارای کاربرد ها و ویژگی های منحصر به فرد خود هستند که آنها را برای پروژه های مختلف مناسب می سازد. در ادامه این مطلب از شرکت شیمیایی کمیسان به بررسی تفاوت چسب پلی اورتان با چسب آکواریوم (سیلیکونی) می پردازیم.
چسب پلی یورتان چیست؟
چسب PU که با نام چسب مذاب شناخته می شود از دو ماده اصلی پیش پلیمر یعنی پلی اورتان با پایانه ایزوسیانات تشکیل می شود. این نوع چسب، اغلب به عنوان چسب نصب برای اتصال قطعات شیشه ای، پلاستیکی و فلزی استفاده می شود. برای اطلاعات بیشتر از چسب پلی اورتان به لینک زیر مراجعه کنید.
📚 بیشتر بخوانید…
چسب PU چیست| ویژگیها و کاربردهای آن
چسب آکواریوم یا سیلیکونی چیست؟
چسب آکواریوم یا سیلیکون، نوعی چسب ژلی است که به طور خاص برای استفاده در آکواریوم ها ساخته شده است. این چسب غیر سمی بوده تا به موجودات دریایی و آبزی آسیب نرساند و برای ایجاد پیوند های محکم و مقاوم در برابر آب استفاده می شود؛ همچنین می توان از آن در زیر آب استفاده کرد.
چسب سیلیکون یک پلیمر مقاوم در برابر آب و چند منظوره است که از ترکیبات یک پلیمر سیلیکونی، یک حلال مناسب، افزودنی مثل تثبیت کننده های ویسکوزیته تشکیل شده است.
کاربرد های چسب سیلیکونی
چسب سیلیکونی یک درزگیر ضد آب است که برای ترکها و نشتیهای آکواریوم طراحی شده است. این ماده غیر سمی، انعطاف پذیر و دارای استحکام بالا است. در ادامه به کاربرد چسب آکواریوم می پردازیم:

کاربرد های چسب سیلیکونی در ساختمان سازی
کاربرد اصلی چسب سیلیکونی در ساختمان سازی، استفاده از آن برای ایجاد یک پیوند قوی برای مسدود کردن فضا های کوچک بین دیوار ها و پنجره ها است. این چسب برای اتصالات سازه ها، جلوگیری از ورود حشرات، ذرات گرد و غبار، آب و هوا و … استفاده می شود.
کاربرد های چسب سیلیکونی در صنایع خودرو
چسب سیلیکونی یک درزگیر کاملا ضد آب و مقاوم در برابر شرایط آب و هوایی مختلف است که برای استفاده در داخل، خارج و زیر خودرو بسیار مناسب است. این چسب یک مهر و موم لاستیکی سیلیکونی انعطاف پذیر و دائمی ایجاد می کند که ترک نمی خورد و می تواند دمای -۵۵ درجه سانتی گراد تا ۱۸۰ درجه سانتی گراد را تحمل کند.
کاربرد های چسب سیلیکونی در صنایع الکترونیک
چسب های سیلیکون در صنعت الکترونیک کاربرد گسترده ای دارند. از این چسب برای اتصال محفظه های ماژول، کانکتور ها، خازن ها، سیم پیچ ها، ترانزیستور ها و … استفاده می شود که دارای عملکرد ضد رطوبت، ضد آلودگی و ضد خوردگی است.
کاربرد های چسب سیلیکونی در صنایع دریایی
مهم ترین کاربرد چسب سیلیکونی در صنایع دریایی است. این چسب یا درزگیر برای چسباندن شیشه های آکواریوم به یکدیگر استفاده می شود. این چسب برای آبزیان بی خطر است و عملکرد عالی در آب دارد که به همین دلیل به آن چسب آکواریوم می گویند.

مزایا چسب سیلیکونی
چسب سیلیکونی یکی از مواد چسبنده و پرکاربرد است که به دلیل ویژگی ها و مزایا منحصر به فرد خود شناخته می شود. این چسب به دلیل ساختار شیمیایی خاص خود، توانایی ایجاد اتصالات قوی و مقاوم در برابر شرایط محیطی مختلف دارد. چند نمونه از مزایا چسب سیلیکونی عبارتند از:
- چسب های سیلیکونی نسبت به تغییرات دما عملکرد بهتری از سایر چسب های لاستیکی دارند.
- این چسب عایق بسیار خوبی است که از حرارت و سرما محافظت می کند.
- استحکام و اتصال چسب های سیلیکونی چهار برابر بیشتر از چسب های لاستیکی است.
- این چسب در ۶۱ رنگ مختلف تولید می شود تا با دکوراسیون محیط هماهنگ باشد.
- چسب سیلیکون به دلیل خواص ضد آب بودن و عدم آسیب به موجودات داخل آب، به عنوان چسب آکواریوم شناخته می شود.
تفاوت چسب پلی اورتان با چسب سیلیکون
چسب سیلیکون و چسب پلی اورتان هر دو انواعی از چسب ها هستند که در کاربرد ها و صنایع مختلف استفاده می شوند، اما ویژگی و کاربرد های آنها متفاوت است. در ادامه به بررسی تفاوت چسب پلی اورتان با چسب سیلیکون می پردازیم:
تفاوت چسب پلی اورتان با چسب سیلیکون در کاربرد
چسب های سیلیکون انعطاف پذیری برتری نسبت به چسب های پی یو دارند. چسب سیلیکونی به دلیل مقاومت بالا در برابر رطوبت و دما برای کاربرد های داخلی و محیط های با رطوبت بالا گزینه ای ایده آل است، در حالی که چسب پلی اورتان به دلیل چسبندگی قوی و با دوام برای پروژه های بیرونی و سازه ای مناسب تر است.

تفاوت چسب پلی اورتان با چسب سیلیکون در کیفیت
چسب پی یو آلی معمولا بین ۵ تا ۱۰ سال دوام می آورد، در حالی که چسب سیلیکونی غیر آلی می تواند بیش از ۲۰ سال دوام بیاورد. در نتیجه طول عمر چسب های آکواریوم بسیار بیشتر است.
تفاوت چسب پلی اورتان با چسب سیلیکون در قیمت
چسب های سیلیکونی معمولا قیمت کمتری نسبت به چسب PU دارند. این نوع چسب ها به دلیل تولید انبوه و کاربرد های گسترده اش در دسترس تر و ارزان تر است.
در جدول زیر چند نمونه دیگر از تفاوت چسب پلی اورتان با چسب سیلیکون را مشاهده می کنید:
ویژگیها | چسب سیلیکونی (آکواریوم) | چسب پلی اورتان (PU) |
---|---|---|
ترکیبات شیمیایی | بر پایه سیلیکون | بر پایه پلی اورتان |
انعطاف پذیری | انعطاف پذیری بالا | انعطاف پذیری متوسط |
مقاومت در برابر رطوبت | مقاومت بالا در برابر آب | مقاوم در برابر آب، اما ممکن است در شرایط خاص آسیب ببیند. |
زمان خشک شدن | چند دقیقه تا چند ساعت | چند ساعت تا چند روز |
سوالات متداول
چسب آکواریوم یا سیلیکون، نوعی چسب برای ایجاد پیوند های محکم و مقاوم در برابر آب استفاده می شود و غیر سمی بوده تا به موجودات دریایی و آبزی آسیب نرساند؛ همچنین می توان از آن در زیر آب استفاده کرد.
چسب سیلیکونی به دلیل خواص منحصر به فرد خود در صنایع مختلف دریایی، الکترونیک، خودرو، ساختمان سازی و … کاربرد گسترده دارد.
چسب سیلیکونی دارای مزایا متعددی از جمله دوام بالا، مقاومت در برابر آب و حرارت، غیر سمی بودن، استحکام و اتصال قوی و … است.
از تفاوت های مهم چسب پی یو با چسب آکواریوم می توان به تفاوت آنها در قیمت، کیفیت، کاربرد ها، مدت زمان خشک شدن، انعطاف پذیری، ساختار شیمیایی و … اشاره کرد.