تفاوت پلی اوره و پلی یورتان | کاربردها و ویژگی‌های هریک

تفاوت پلی اوره با پلی اورتان

فهرست مطالب

پلی اوره و پلی یورتان دو نوع پوشش محافظ از خانواده الاستومر ها هستند که به دلیل خواص و ویژگی های منحصر به فرد خود، یک گزینه عالی برای استفاده در کاربرد های مختلف هستند. در ادامه این مطلب از شرکت کمیسان به تفاوت پلی اوره و پلی یورتان، کاربرد ها و ویژگی هریک میپردازیم.

پلی اوره چیست؟

پلی اوره ماده ای قوی، با دوام و چند منظوره است که در محیط های صنعتی و تجاری استفاده می شود. پلی اوره به عنوان یک پوشش روی سطح اعمال می شود و به عنوان یک لایه محافظتی در برابر اسید ها، مواد شیمیایی، سایش و … عمل می کند.
بر خلاف پوشش های اپوکسی سنتی، پلی اوره به سرعت خشک می شود و می تواند تا دما های ۳۰۰ درجه سانتیگراد را تحمل کند. این ویژگی خشک شدن سریع برای کاربرد هایی که نیاز به محافظت طولانی مدت در محیط های سخت دارند، بسیار مناسب است.

📚 بیشتر بخوانید…

ویژگی‌های کفپوش اپوکسی چیست؟

پلی یورتان چیست؟

پلی اورتان نوعی پلیمر است که معمولا در محیط های تجاری و صنعتی از آن استفاده می شود. این پوشش دارای انعطاف پذیری بالا و استحکام عالی است، برای آشنایی بیشتر با این ماده به لینک زیر مراجعه کنید.

📚 بیشتر بخوانید…

آشنایی با انواع پلی اورتان ها و کاربرد های آن ها

فرق پلی اوره و پلی یورتان در چیست؟

پلی اوره و پلی یورتان دو ماده مهم در دنیای امروزه هستند و هر دو به عنوان یک پوشش عالی عمل می کنند. با این حال، تفاوت هایی نسبت به یکدیگر دارند که آن ها را از یکدیگر متمایز می کند. در ادامه خلاصه ای از فرق پلی اوره و پلی یورتان را مشاهده می کنید:

خواص فیزیکی

پلی اورتان ماده ای نرم و انعطاف پذیر است، در حالی که پلی اوره سخت تر و مقاوم تر است. با این حال اگر از هر دو به درستی استفاده شود می توانند محافظت خوبی را ارائه دهند.
پلی اوره مقاومت بیشتری نسبت به پلی یورتان دارد که طیف وسیع تری از مواد شیمیایی را در بر می گیرد و مقاومت حرارتی عالی را ارائه می دهد.

خشک شدن

یکی از تفاوت های کلیدی بین این دو پوشش، زمان خشک شدن آنها است. پلی اوره پس از اعمال، در مدت زمان بسیار کمی خشک می شود، در حالی که پلی یورتان زمان بیشتری برای خشک شدن لازم دارد.

هزینه

پلی اوره در کنار تمام ویژگی های خوب خود، هزینه بیشتری نسبت به پلی اورتان دارد. هزینه کم پلی اورتان موجب استفاده آن در کاربرد های مختلف مثل اتومبیل، مبلمان، کفش ها و ساختمان سازی شده است. همچنین می توان از پلی یورتان در پوشش های محافظ، سخت و عایق ها استفاده کرد.

📚 بیشتر بخوانید…

فرق پلی اوره با پلی اورتان

تفاوت پلی اوره و پلی یورتان در فرمولاسیون (ساختار)

پلی اوره با فرمول شیمیایی NH22CO از دو جزء اصلی ایزوسیانات و یک آمین به وجود آمده که با واکنش در رطوبت هوا تشکیل شده است؛ در حالی که پلی یورتان با فرمول شیمیایی C27H36N2O10 از واکنش ایزوسیانات با پلی ال ها یا همان الکل ها ساخته شده است.

یک تفاوت اصلی ساختار این دو ماده، رزین های آمین (-NH) در پلی اوره به جای رزین های هیدروکسیل (-OH) یا همان پلی ال ها استفاده می شود.

تفاوت پلی اوره و پلی یورتان در مدت زمان خشک شدن

مطابق با آنچه که پیشتر گفته شد، یکی از تفاوت های مهم بین پلی اوره و پلی اورتان در مدت زمان خشک شدن آنها است. این ویژگی زود خشک شدن پلی اوره باعث شده تا در کاربرد هایی که نیاز به خشک شدن سریع دارند، مناسب تر باشد. در حالی که پلی اورتان در کاربرد هایی که به مواد نرم تر و انعطاف پذیر تر نیاز دارند، بهتر است.

تفاوت های خاص پلی اوره و پلی یورتان

مقاومت پلی اوره در برابر محیط های سخت آن را برای کاربرد های ساختمانی ایده آل می کند. این پوشش برای پل ها، عرشه ها، پارکینگ ها و تعمیرات سقف مناسب است.

تفاوت پلی اوره و پلی یورتان در کاربرد

پلی اورتان و پلی اوره هر دو پلیمر هایی هستند که اغلب برای پوشش ها و محافظ ها استفاده می شوند. هر دو بر اساس سیستم دو جزئی ساخته شده اند و مکانیسم های پخت از طریق واکنش های مشترک است که در آن ها ایزوسیانات یک جزء مشترک به حساب می آید.

با این حال به دلیل تفاوت در جزء دوم ماده خود، آنها را از یکدیگر متمایز می کند. در ادامه چند تفاوت پلی اوره و پلی یورتان در کاربرد را نام می بریم:

تفاوت پلی اوره و پلی یورتان در کاربرد های مکانیکی

پلی یورتان دارای خواص مکانیکی بهتری نسبت به پلی اوره است، به همین دلیل از آن در تولید فوم ها، الاستومر ها و پوشش ها بیشتر استفاده می کنند. پلی اوره دارای استحکام و سختی بالاتری نسبت به پلی یورتان است، این ویژگی باعث شده تا در کاربرد هایی که نیاز به مقاومت دارند، مناسب باشد.

تفاوت پلی اوره و پلی یورتان در کاربرد های شیمیایی

پلی یورتان مقاومت شیمیایی نسبتا خوبی دارد، اما ممکن است در شرایط خاص آسیب پذیر باشد. در حالی که پلی اوره مقاومت بسیار بیشتری در برابر مواد شیمیایی دارد و به دلیل خاصیت مقاومتی خود در محیط های مرطوب یا دماهای بالا از آنها استفاده می شود.

کاربردهای پلی یورتان

پلی اورتان اکثرا در فوم های نرم (مانند مبلمان)، کفپوش ها، عایق های مختلف، سیستم های آب بندی و ساختار های ساختمانی استفاده می شود. چند نمونه از کاربرد های پلی یورتان عبارتند از:

کاربردهای پلی اورتان
  1. فوم های نرم: پلی یورتان به طور گسترده در تولید فوم های نرم برای مبلمان، تشک ها و بالش ها استفاده می شود.
  2. کفپوش ها: این ماده به دلیل انعطاف پذیری و راحتی، در کفپوش های ساختمانی و ورزشی استفاده می شود.
  3. چسب ها و سیلیکون ها: پلی یورتان به عنوان یک نوع چسب قوی برای اتصال مواد مختلف مورد استفاده قرار می گیرد.
  4. صنایع خودروسازی: در تولید قطعات داخلی خودرو، مانند روکش صندلی و اجزای دیگر به کار می رود.

برای آشنایی بیشتر با کاربرد های پلی یورتان در ساختمان سازی روی لینک زیر کلیک کنید.

کاربرد های پلی اوره

خواص پلی اوره باعث شده تا از آن در کاربرد هایی که نیاز به ویژگی ضد آب، مقاومت و سختی دارند، استفاده شود. در ادامه به برخی از مهم ترین کاربرد های پلی اوره اشاره می شود:

  • عایق ها: پلی اوره به عنوان عایق صوتی و حرارتی در لوله ها و تجهیزات ساختمانی استفاده می شود.
  • مواد ساختمانی:در ساختارهای ساختمانی مانند پل ها و تونل ها به عنوان پوشش محافظ و عایق از پلی اوره استفاده می شود.
  • پوشش های صنعتی: پلی اوره به دلیل مقاومت بالا در برابر خوردگی، ضربه و مواد شیمیایی، در پوشش های صنعتی برای سطوح فلزی و بتنی استفاده می شود.
  • سیستم های آب بندی: از پلی اوره در سیستم های آب بندی برای جلوگیری از نفوذ آب در سازه ها و زیرساخت ها استفاده می شود.
کاربردهای پلی اوره

معایب پلی اوره و پلی یورتان

پلی یورتان و پلی اوره به عنوان مواد بسیار کاربردی در صنایع مختلف شناخته می شوند. این دو پوشش جدا از ویژگی ها و کاربرد های زیادی که دارند، دارای معایبی نیز هستند که در ادامه به آن اشاره می شود:

معایب پلی اوره

پلی اوره ها معمولا هزینه بالایی در تولید دارند، زمان خشک شدن طولانی تری نسبت به سایر پوشش ها دارند و نسبت به اشعه ماوراء بنفش آسیب پذیر هستند. نصب این پوشش ها کار ساده ای نیست و باید با ابزار و تجهیزات خاص خود انجام شود که هزینه بر است.

معایب پلی یورتان

پلی یورتان ها در رطوبت و دما های بالا دچار مشکل می شوند و آسیب می بینند، برخی از آنها به مواد شیمیایی حساس هستند و به دلیل ساختار شیمیایی که دارند، برای محیط زیست مضر هستند.

پلی اوره بهتر است یا پلی یورتان؟

انتخاب بین پلی اوره و پلی یورتان بستگی به نوع نیاز و شرایط محیطی مورد نظر دارد، هر کدام خواص و ویژگی منحصر به فرد خودش را دارد. شما باید با اطلاعات کافی از هر دو ماده، در نظر گرفتن هزینه و معایب هر کدام، تصمیم بگیرید.

سوالات متداول

پلی اوره ماده ای قوی، با دوام و چند منظوره است که به عنوان یک پوشش روی سطح اعمال می شود و مانند یک لایه محافظتی عمل می کند. کاربرد های این ماده معمولا در پوشش های صنعتی، عایق ها، کفپوش ها و … است.

پلی اورتان نوعی پلیمر است که دارای انعطاف پذیری بالا و استحکام عالی است. از این ماده در فوم های نرم، روکش ها و پوشش ها، الاستومر ها، چسب ها و … به کار می رود.

پلی اوره هزینه بالا، زمان خشک شدن بیشتر و نصب سختی دارند و پلی یورتان ها آسیب پذیر در برابر حرارت، اشعه ماوراء بنفش و مواد شیمیایی هستند.

تفاوت این دو ماده در هزینه، خواص فیزیکی، خواص مکانیکی، کاربرد، ساختار شیمیایی و زمان خشک شدن است.

مطالب مرتبط

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *