آشنایی با تفاوت های مهم پلی اتیلن با پلی اورتان

فرق پلی اتیلن با پلی یورتان

فهرست مطالب

پلی یورتان و پلی اتیلن هر دو از پلاستیک های پر کاربرد هستند که برای طیف وسیعی از صنایع مورد استفاده قرار می گیرند. این دو پلیمر امروزه در زندگی ما نقش مهمی ایفا می کنند، اما ویژگی و خواص متمایزی دارند که می تواند در انتخاب صنعتگران و تولیدکنندگان موثر باشد. در ادامه این مطلب از کمیسان، به تفاوت های مهم پلی اتیلن و پلی اورتان می پردازیم.

پلی اتیلن و ساختار آن

پلی اتیلن PE ماده ای است که امروزه در بسیاری از کالاهای مصرفی مانند دستکش ها، کیسه ها و ظروف یکبار مصرف استفاده می شود. ساختار این ماده از طریق یک ساختار شیمیایی ساده بین اتم هیدروژن و کربن انجام می شود. پلی اتیلن با توجه به چگالی خود، به دو دسته کلی پلی اتیلن با چگالی بالا HDPE و پلی اتیلن با چگالی پایین LDPE تقسیم می شود.

پلی اتیلن و ساختار آن

پلی اورتان و نوع ساختار آن

پلی اورتان PU از واکنش شیمیایی بین دی ایزوسیانات و پلیول تشکیل می شود که با وجود ساختار شیمیایی پیچیده ای که دارد، یک ماده مهم برای صنعتگران محسوب می شود. این ماده طیف وسیعی از کاربرد ها را در بر میگیرد، در لایه های نرم و زیره کفش تا قطعات الکترونیکی و پوشش ها، یافت می شود.

📚 بیشتر بخوانید…

تفاوت پلی اتیلن و پلی اورتان از لحاظ خواص و ویژگی

گرچه پلی اتیلن و پلی اورتان از یک خانواده پلاستیک نشات می گیرند، اما در خواص و ویژگی خود تفاوت هایی نسبت به یکدیگر دارند که قابل توجه است. پلی اتیلن یک نوع ترموپلاستیک (تی پی یو) است، در حالی که پلی اورتان یک ترموست محسوب می شود. در ادامه بیشتر با فرق‌های هر یک از لحاظ خواص و ویژگی می پردازیم:

تفاوت پلی اتیلن و پلی اورتان در ضریب اصطکاک

پلی اتیلن ضریب اصطکاک بسیار کمی دارد و به همین دلیل در کاربرد هایی مانند ساخت قطعاتی که نیاز به حرکت روان دارند مانند چرخ ها، لوله ها پوشش های محافظ، مورد استفاده قرار می گیرند.
پلی اورتان ضریب اصطکاک نسبتا پایینی دارد، اما ضریب آن بیشتر از پلی اتیلن است. مقاومت بالای این ماده موجب استفاده گسترده آن در ساخت قطعاتی مثل تسمه ها، غلطک ها و … شده است.

فرق پلی اتیلن و پلی اورتان

تفاوت پلی اتیلن و پلی اورتان در میزان جذب رطوبت

پلی اورتان معمولا دارای خاصیت جذب رطوبت بیشتری نسبت به پلی اتیلن است. این ویژگی به دلیل وجود هیدروکسیل در ساختار پلی اورتان است که با آب واکنش نشان می دهد. در حالی که پلی اتیلن به دلیل ساختار شیمیایی و وجود هیدروکسیل در ترکیبات خود، جذب رطوبت کمتری نسبت به پلی اتیلن دارد.

تفاوت پلی اتیلن و پلی اورتان در میزان نفوذ پذیری گازها

پلی اتیلن نفوذ پذیری کمتری به گازها دارد، اما بسته به نوع و چگالی پلی اتیلن دارد که اکثرا نفوذ پذیری پایینی دارد. از سوی دیگر، پلی اورتان نفوذ پذیری بیشتری به برخی گاز ها دارد و این ویژگی وابسته به نوع پلی یورتان و ترکیبات شیمیایی آن است.

تفاوت پلی اتیلن و پلی اورتان در درجه سمی بودن هریک

تمام پلاستیک ها حاوی مواد شیمیایی هستند که اثرات منفی برای محیط زیست به وجود می آورند. با تحقیقات گسترده، نویسندگان نتیجه گیری کردند که مواد شیمیایی موجود در پلی اورتان و پلی وینیل کلراید سمی تر هستند و پلی اتیلن و پلی اتیلن ترفتالات کمتر سمی هستند

📚 بیشتر بخوانید…

معرفی جامع ماده‏ ی پلی ‏اتیلن ترفتالات (پت) PET

تفاوت پلی اتیلن و پلی اورتان در مقاومت در برابر ضربه و فشار مکانیکی

پلی اتیلن با وجود مقاومت بالایی که دارد، دارای خاصیت انعطاف پذیری و کشسانی است که می تواند تحت فشار مکانیکی شدید تغییر شکل دهد، اما در مقایسه با پلی اورتان، ممکن است کمتر بتواند بار های سنگین را تحمل کند. در نتیجه پلی اورتان در برابر ضربه و فشار مکانیکی عملکرد بهتری نسبت به پلی اتیلن دارد.

تفاوت پلی اتیلن و پلی اورتان در تغییر شکل و بازیافت

پلی اتیلن یک رزین ترموپلاستیک است، به این معنی که یک قطعه یا محصول ساخته شده از این ماده را می توان بازیافت، ذوب و به شکل دیگری تبدیل کرد. از طرف دیگر، پلی اورتان یک رزین ترموست و گرماسخت است، به این معنی که بعد از ساخت و قالب گیری این ماده، قابل بازگشت نیست و نمی توان آن را ذوب کرد.
در جدول زیر به چند تفاوت دیگر این دو ماده پلاستیکی می پردازیم:

خواص و ویژگی
پلی یورتان
پلی اتیلن
ساختار شیمیایی
الاستومر یا ترموپلاستیک
ترموپلاستیک
مقاومت در برابر مواد شیمیایی
مقاوم در برابر حلال ها و روغن
مقاوم در برابر اکثر مواد شیمیایی
مقاومت در برابر اشعه UV
معمولا نیاز به پوشش محافظ دارد.
مقاوم در برابر UV

تفاوت پلی اتیلن و پلی اورتان در کاربرد

پلی اتیلن به دلیل خواص انعطاف پذیری و مقاومت شیمیایی خود، در تولید بطری ها و کیسه ها کاربرد دارد. پلی اورتان، یک پلیمر ترموست است که به دلیل خواص مقاومت بالا در مقابل سایش و ضربه، در تولید پوشش ها و فوم ها مناسب است. در ادامه بیشتر با تفاوت پلی اتیلن و پلی یورتان در کاربرد آشنا می شوید:

تفاوت پلی اتیلن و پلی اورتان در فوم ها

خواص برتر فوم پلی اورتان و تطبیق پذیری این پلیمر را در صنایع مبلمان، عایق های حرارتی و کاربرد های صنعتی محبوب کرده است. برعکس، جذب ضربه و مقاومت رطوبتی پلی اتیلن، باعث شده تا از این رزین در بخش های ساختمان سازی، عایق کاری و بسته بندی بیشتر استفاده شود.

تفاوت پی یو و پلی اتیلن در کاربرد

تفاوت پلی اتیلن و پلی اورتان در چسب ها

چسب های پلی اورتان به دلیل خواص عالی در صنایع مختلف ساختمان، خودروسازی و مبلمان برای قطعات چوبی، فلزی، پلاستیکی و … استفاده می شود و چسبندگی بیشتری نسبت به پلی اتیلن دارد. در حالی که از چسب های پلی اتیلن در بسته بندی و چسباندن قطعات پلاستیکی و سبک استفاده می شود.

پلی اتیلن بهتر است یا پلی اورتان؟

بسته به نیاز های شما، هم پلی اورتان و هم پلی اتیلن می توانند گزینه های مناسبی برای استفاده در محصولات مختلف به شمار می آیند. با این حال، پلی اورتان های ترموست می توانند محصولات قوی تر و مقاوم تری تولید کنند که در برابر اکثر شرایط محیطی دوام بیاورند.
از سوی دیگر، پلی اتیلن برای محصولات با عمر کمتر یا نگرانی های مربوط به سایش مناسب است که در کالا های مصرفی و بسته بندی بسیار مناسب تر است.

سوالات متداول

پلی اتیلن PE ماده ای پلیمری است که امروزه در بسیاری از کالا های مصرفی مانند دستکش ها و ظروف یکبار مصرف استفاده میشود. ساختار این ماده ترکیب شیمیایی ساده بین اتم هیدروژن و کربن انجام می شود.

پلی اورتان PU از واکنش شیمیایی بین دی ایزوسیانات و پلیول تشکیل می شود که طیف وسیعی از کاربردها از لایه های نرم و زیره کفش تا قطعات الکترونیکی و پوشش ها را در بر می گیرد.

پلی اتیلن و پلی اورتان در خواص و ویژگی هایی مثل ضریب اصطکاک، ضربه و فشار مکانیکی، تغییر شکل و بازیافت، درجه سمی بودن، جذب رطوبت و … نسبت به یکدیگر متفاوت هستند.

پلی اتیلن به دلیل خواص انعطاف پذیری و مقاومت شیمیایی خود، در تولید بطری ها، کیسه ها و لوله ها کاربرد دارد. پلی اورتان که به دلیل خواص مقاومت بالا در مقابل سایش و ضربه، در تولید پوشش ها، فوم ها و چسب ها گزینه مناسبی است.

پلی اورتان می تواند محصولات قوی تر و مقاوم تری تولید کند که در شرایط مختلف جوی دوام بیاورد، از طرف دیگر پلی اتیلن در کالا های با عمر کمتر مثل بسته بندی ها مناسب تر است.

مطالب مرتبط

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *